Maktens ansikte
tillbaka


Fredrik Hofwander och Lars Hejll
  
Phantom power. Affischer. Galleri Ping Pong t o m 13/10.
  
En tuff punkare med håret på ända gör reklam för en folkfest i Malmö i mitten av 70-talet. Lars Hejll har gjort affischen, och punkaren är en manipulerad bild av den kulturansvariga politikern Ulla Sandell, motståndare till både folkfester och bevarandet av Victoriateatern. Hon lär ha blivit sur över affischen, som således är ett ovanligt lyckat sätt att säga emot makten.
Nu tror jag inte att Trump, Putin, Merkel och de andra världsmäktiga politikerna bryr sig om Fredrik Hofwanders kollage. Men också han riktar in sig på maktens ansikten. Här har han tecknat av nio politiker som vi alla känner från press och media, och främmandegör dem genom att skära upp de exakta blyertsporträtten och fläta samman dem. Fram träder diffusa ansikten och små detaljer som är viktiga bitar i en världsomspännande visuell retorik. Kanske kan vi upptäcka hur världens mäktiga vill profilera sig och bli en del av vår vardag. Hofwanders bilder har gjort det utslätat vanliga till grotesk retorik. Det är en effektiv främmandegöring som stimulerar betraktaren.
Det ligger många årtionden mellan de två utställarna Hejll och Hofwander. Var görs idag affischer och konst med samma effektiva träffsäkerhet som Hejlls? De är Malmöhistoria, men jag antar att en hel del besökare är ganska okunniga om den. Inte för att jag gillar väggtexter på utställningar, men affischerna hade blivit ännu bättre om de fått en berättelse.

Thomas Millroth, Sydsvenska Dagbladet, KULTUR. 13 oktober 2018