Galleri Lilith Waltenberg: Lasse Hejll - Plakat
tillbaka
Lågsäsong för Malmös gallerier, men inte helt stenökendött.

Så fortsätter Galleri Lilith Waltenberg under sommaren sin mönstring av kända skånska konstnärsprofiler. Efter fotografen Christer Järeslätt har turen nu kommit till bildmakaren Lasse Hejll – älskad inte minst av minnesgoda malmöiter för de politiskt slagkraftiga och ofta uppkäftiga Folkfestaffischer han skapade under åren 1972-1996.

Nu är det inte just dessa affischer – eller plakat om man så vill - som står i fokus (även om några av dem finns tillgängliga i ett grafikställ) men de bildar en viktig utgångspunkt för Hejlls konstnärskap som i sin tur tar avstamp i hans politiska engagemang. Folkfesten uppstod, om inte som en konsekvens av, så i varje fall i förlängningen av den vänstervåg, hippiekultur och flower power-rörelse som svepte över världen i samband med och efter studentrevolterna 1968. Hejll var en av dem som engagerade sig och insåg, liksom Toulouse-Lautrec före honom, att affischen är oöverträffad som bildmässig förmedlare av budskap. Hejll utvecklade snabbt ett distinkt bildspråk samtidigt som han experimenterade med en mängd olika tekniker: teckning, foto, screentryck, montage, blandtekniker, akrylmåleri - på senare år även datorbaserade kompositioner.

Hejlls politiska engagemang kom dock inte bara att prägla Folkfestaffischerna. På galleriet möter också originalverk i akryl där han med fotorealistisk exakthet, grafisk pregnans och mycket små medel i kombination med ordlekar häcklar och ironiserar över sådant som gått snett i världen alltifrån indianernas situation i USA till mellanösternfrågan och - under rubriken ”In God we trust” - västmakternas militära inhopp på skilda delar av vår jord. Därtill det i akryl utförda originalet till skivomslaget till Mikael Wiehes succéhit ”Titanic” från 1978, som också den fick en politisk laddning sedan kärnkraftmotståndarna tagit den till sig som symbol för teknikens bräcklighet, likgiltigt om det handlade om Atlantångare eller atomreaktorer. Vid sidan av dessa vänsterorienterade markeringar visar han även några till silkscreen överförda foton från en rundresa i USA och tre fotorealistiskt målade svartvita porträtt, däribland en gripande studie av Ray Charles.

Lasse Hejlls ”Plakat”-utställning bjuder på en rejäl nostalgitripp och egentligen har jag bara ett att invända: utställningen kunde gärna ha kompletterats med några senare verk. En uppföljning hade varit på plats – det hade varit roligt att veta var Lasse Hejll står i dag, om inte politiskt så i varje fall konstnärligt.

5 st akrylmålningar är producerade under 2007 - 2009. (Galleriets anmärkning.)



Britte Montigny, Skånska Dagbladet den 23 juli, 2009

Se också: Helsingborgs Dagblad