Verkligare än verkligheten
tillbaka


Lasse Hejll, född och uppvuxen i Helsingborg, är mannen bakom de legendariska affischerna för Folkfesten i Malmö och flera andra 1970-talsklassiker: bilden av Titanic på Mikael Wiehes skivomslag, affischer till musikteatergruppen Oktober och till Susanne Ostens pjäs Tjejsnack från 1971.

Plakat
Lasse Hejll
Galleri Lilith Waltenberg, Malmö
Utställningen pågår till och med den 23 augusti

KULTUR. Dessa och andra bilder ställer han nu ut på Galleri Lilith Waltenberg i Malmö. Konstnären, som under många år undervisade vid Grafikskolan Forum i Malmö, visade på den senaste egna större utställningen på Malmö Konstmuseum 2002 enbart affischer, och främst Folkfestens.
Nu finns här även serigrafier och måleri; en teknik han helt nyligen börjat arbeta med. Som man kunnat ana från hans grafiska arbete med silkscreentryck äger Lasse Hejll en förmåga att i detalj nästan hyperrealistiskt skildra verkligheten vilket han visar i porträttet ”Just Like a Woman” från 2008.
Ett liknande porträtt i samma teknik, föreställande skådespelaren Spencer Tracy, förmedlar inte alls samma personliga närvarokänsla. Det är svårt att bortse från det som måste ha varit tillvägagångssättet: att måla av ett fotografi av en person man aldrig träffat. Märkligt.
Den politiska underton som alltid verkar ha varit mer eller mindre explicit i Lasse Hejlls konstnärskap finns kvar; det syns i ytterligare några av de helt nya verk som visas, målningarna ”Blood Orange”, ”Trust” och ”Peace Off”.
Till skillnad från de äldre ”Black Power” och ”Red Power” som allvarliga och grafiskt effektfulla i svart-vitt-rött hänger just intill, har dessa nyare bilder ofta en avsett humoristisk dimension. Den gör dessvärre att budskapet förflackas och riskerar reducera bilden till enbart en krumelur.
Bättre och mer spännande då, är en serie silkscreentryck från USA-resor under slutet av 1980- och mitten av 1990-talet. I bilder som ”HWY 290” och ”Arizona” får Lasse Hejlls goda känsla både för komposition och teknik sitt lyckligaste möte.

Linda Fagerström, Helsingborgs Dagblad 10 augusti 2009

Se också: Skånska Dagbladet